Хто має найбільший шанс потрапити до парламенту по 209-му?

14.10.2014 15:49
Останні два тижні передвиборчих перегонів є вирішальними для всіх кандидатів. За цей невеликий термін, вони ще мають змогу переломити хід перегонів та здобути бажану для себе перемогу.З початку кампанії виборці могли повністю ознайомитися з усіма кандидатами, їх програмами та ідеями і певною мірою визначитися зі своїм електоральним уподобанням.
 
В Ніжині протягом 13-14 жовтня незалежною експертною групою проводилося чергове соціологічне опитування населення з метою вивчення фаворитів виборчих перегонів. За його час опитано 505 респондентів різних вікових категорій, рівнів освіти та соціальних статусів. Дослідження проводилося в різних районах міста в місцях найбільшого скупчення людей. Приблизна похибка результатів становить не більше 3,5 %. Виборцям ставилися запитання — яку з політичних партій та кого з кандидатів він готовий підтримати.
 
Політичні партії
 
Серед рейтингів політичних партій не має жодних несподіванок. Результати даного соцопитування майже повністю співпадають з результатами всеукраїнських політичних рейтингів. Перше місце посідає партія «Блок Петра Порошенка» з майже 20 % підтримки.
 
Друге місце посідає радикальна партія Олега Ляшка – 15 %. Трійку лідерів закриває партія Народний Фронт Арсенія Яценюка та Олександра Турчинова – 14 %. Далі по низхідній розміщуються ВО «Батьківщина» та Громадянська позиція Анатолія Гриценка.
 
Кандидати в депутати
 
Взагалі по 209 виборчому окрузі зареєстровано 16 кандидатів, майже у половини з них відсутня будь-яка політична активність.
 
Серед кандидатів, які зараз активно ведуть агітацію, перш за все варто відмітити депутата міської ради Анатолія Походню, який закликав всіх своїх колег кандидатів направити всі кошти на потреби української армії, а не на білборди. Правда зробив він свій заклик теж за допомогою білборду.
 
П’ятірка лідерів виглядає так:
 
Замикає її Валерій Боровик, проводить власну агітацію новаторськими методами, спілкуючись з людьми і наочно демонструючи їх досягнення сучасних технологій, які будуть використовуватися у потребах українського війська. Участь у цьогорічних виборах Боровик бере у статусі самовисуванця, оскільки вчасно не зміг знайти політичної сили, яка б його підтримала.
 
Валерій Салогуб доволі пасивно проводить свою кампанію, має два білборди і невелику кількість сіті-лайтів. Про таку значну, для нього, підтримку в Ніжині він має ще з участі у “мерських” перегонах та за рахунок партійного бренду «Батьківщини».
 
Олександр Волощук, кандидат від Радикальної партії, веде агітацію у місцевих ЗМІ та розмістив власні постери по всім ліхтарним стовпам. Також даний кандидат проводить широку агітаційну кампанію з наметами та агітаторами.
 
Олександр Харченко, кандидат від провладної партії «Блок Петра Порошенка». В місті відомий тим, що брав участь у парламентських виборах 2012. За час нинішньої передвиборчої кампанії відзначився значною кількістю зовнішньої реклами та переміщенні по місту на дорогих авто у супроводі великої кількості помічників.
 
За свідченням соцопитування, відзначився досить стійкою тенденцією підвищення рейтингу Олександр Кодола, висуванець «Народного фронту». Йому вдалося зрівнятися в кількості прихильників з безперечним лідером минулого соцопитування Олександром Харченком. Тепер два Олександра практично врівень йдуть до перемоги. За них готові проголосувати більш як 20% всіх опитаних.
 
Варто відзначити, що Олександр Кодола, з початку вересня, почав системно працювати на території як міста так і всього округу. Ним організовано ряд приїздів членів команди «Народного фронту» таких як Дмитро Тимчук та Андрій Тетерук. Не виключно, що зростання рейтингу частково пов’язано з тим, що Олександр Кодола позиціонує себе як член команди Арсенія Яценюка, у якого в Ніжині є чимала підтримка.
 
Тож у найближчі два тижня на окрузі точитиметься серйозна політична боротьба. Чи зможуть учасники змінити рейтингову лінійку перегонів, покажуть вже найближчі два тижні?
 
Максим Білоусенко