Громадська рада Ніжина звернулася до Президента України

21.08.2014 13:59
Громадська рада при виконавчому комітеті Ніжинської міської ради на чергових зборах розглянула питання щодо соціально-політичної ситуації в місті внаслідок перешкоджання законній діяльності міського голови.
 
За результатами розгляду Громадською радою підготовлено звернення до Президента України, Генерального Прокурора України, голів облдержадміністрації та облради в Чернігівській області.
 
 
Текст звернення
 
Ми, представники Громадської ради при виконавчому комітеті Ніжинської міської ради, до складу якої входять 30 представників інститутів громадянського суспільства, звертаємось до Вас з великою тривогою за наше місто.
 
25 травня 2014 року більш як 40 відсотків населення міста віддали свої голоси за молодого, креативного, розумного кандидата в мери Лінника Анатолія Валерійовича (який до цього часу виконував обов`язки міського голови).
 
Новообраний міський голова з початку своєї діяльності, дотримуючись принципів прозорості і відкритості, почав вживати заходів та направляти роботу виконкому для стабілізації соціально-економічної ситуації в місті, зокрема, наповнення місцевого бюджету для забезпечення нормального функціонування комунальних підприємств та бюджетних установ міста. Іншими словами, він обрав шлях ліквідації старих корупційних схем найбільш рентабельних підприємств, дохід від яких, надходив до тіньового, «недержавного» сектору економіки, а точніше –  привласнювався окремими бізнесовими кланами.
 
За останні три місяці міському голові фактично не дають можливості повноцінно виконувати обов`язки очільника міста та забезпечити нормальну роботу комунальних та бюджетних установ. Зацікавлені у дестабілізації роботи особи впливають, як на безпосередньо міського голову шляхом шантажу і погроз, так і на місцевих депутатів через представників депутатського корпусу вищого рівня та правоохоронних органів Чернігівської області.
 
Давно уже  точиться боротьба за ДКП «Комунальний ринок» м. Ніжин, який є власністю громади і може значно наповнювати міський бюджет. Від зацікавлених сторін міського голову неодноразово попереджали вирішувати питання за їх правилами. Анатолій Валерійович чітко позиціонує – міський комунальний ринок – це власність громади і він буде працювати на громаду.
 
Найкричущим фактом свавілля та беззаконня стала подія 13 серпня, коли біля 17-00 до кабінету міського голови увірвалася група осіб без посвідчень та представник Чернігівського УБОЗу Шульга Олександр Сергійович з терміновою вимогою підписати протокол про конфлікт інтересів, у якому чинний міський голова звинувачується у самовільному призначенні премії собі.
 
Очільника міста заблокували у своєму кабінеті і поводилися безцеремонно. Оперуповноважений унеможливлював будь-які стосунки міського голови по отриманню правової допомоги по даному процесуальному звинуваченню, а саме: перешкоджав міському голові у можливості спілкування з адвокатом та керівником юридичного відділу, (доходило і до фізичного протистояння), письмово викласти свої заперечення, не надавав коментарів адвокату і наполягав на терміновому підписанні протоколу.
 
Громадськість Ніжина вважає таки дії міліції замовною справою у відповідь на те, що він почав повертати прибуткові комунальні підприємства під контроль міста. Керуючий справами виконкому також повністю заперечує законність звинувачень і вважає, що у силових структур немає жодних підстав для вчинення таких дій, адже міський голова пройшов спеціальну перевірку і керувався у своїх діях рішенням сесії 2010 року а місцеві представники прокуратури та СБУ жодного разу не підтвердили неправомірних дій міського голови. 
 
Ми вважаємо, що всі ці заходи – це наслідки боротьби міського голови з корупцією, що він наступає комусь «на хвіст», комусь боляче. Ніхто не хоче втрачати те, що вже вважав своєю власністю. Але громада міста Ніжина хоче працювати на сьогодення, на перемогу демократії без  корупції, без лобіювань власних інтересів, без інтриг.
 
Тому просимо Вас на вищому рівні розібратися з такою типовою, але непростою ситуацією, що склалася в місті Ніжині.
 
За дорученням членів Громадської ради при виконавчому комітеті Ніжинської міської ради.
 
 
 
             З повагою,
 
             голова Громадської ради                                                             В. Г. Дорохін