На Чернігівщині виявлено факт підкупу виборців

10.10.2014 17:24
Слідчими одного з райвідділів в Чернігівській області відкрите кримінальне провадження за фактом перешкоджання здійсненню виборчого права (підкупу виборців), яке виразилось у передачі представником штабу кандидата голові сільської ради населеного пункту конверта з, так званою, грошовою допомогою від депутата на розвиток села.
 
Вчора до чергової частини одного з районів області надійшла інформація про те, що в населеному пунктів на святкуванні дня села представник штабу кандидата у народні депутати України урочисто передав голові сільської ради конверт, повідомивши при цьому, що передає грошову допомогу від депутата на розвиток села. В свою чергу, завідуюча будинком культури пояснила місцевим мешканцям, що свято відбувається завдяки допомоги зазначеного посадовця.
 
Згідно чинного законодавства, вищевказані дії підпадають під «перешкоджання здійсненню виборчого права» (підкуп виборців). На місце події виїжджала та працювала слідчо-оперативна група та керівництво райвідділу. Дана інформація внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до ч.1 ст.157 Кримінального кодексу України «перешкоджання насильством, обманом, погрозами, підкупом або іншим чином вільному здійсненню громадянином права обирати і бути обраним», що передбачає обмеження волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на строк від двох до чотирьох років.
 
За даним фактом триває досудове розслідування, а міліція звертається до всіх кандидатів в народні депутати та їх довірених осіб, а також до членів виборчих штабів не виходити за рамки чинного законодавства та не порушувати права громадян на вільне волевиявлення. Стаття 157 «перешкоджання здійсненню виборчого права» Кримінального кодексу України передбачає максимальний термін покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років.
 
СЗГ УМВС України в Чернігівській області